Acil Durum Eylem Planı
İş yerlerinde genellikle afet durumlarında uygulamaya konulan planlamaya acil durum eylem planı denilmektedir. Örneğin yangın ya da deprem esnasında iş yerini güvenli terk etme yolları, işçilerin can güvenliği için alınabilecek tedbirler, yaralanma anında ilk yardım müdahalesinin nasıl yapılacağı acil eylem planı kapsamındadır.
İş yerleri yangın, patlama gibi olumsuzluklarla karşılaştığı zaman etkili bir şekilde mücadele edebilmek için her an hazır olan bir acil eylem planı yapmalıdır. İş yeri çok katlı bir binadan oluşuyorsa yangın anında tahliyenin güvenli bir şekilde yapılması için yangın merdiveni mutlaka olmalı, deprem anında işçilere güvenliklerini sağlayacak savunma pozisyonlarını nasıl alacağı öğretilmelidir.
Etik OSGB hizmetleri, can ve mal güvenliğini sağlayan acil durum eylem planının öneminin farkında olarak ilkyardım, tahliye ve görev dağılımına ayrı bir önem vermektedir. Etik OSGB hizmetleri için acil durum eylem planında öncelik can güvenliğidir.
Ayrıca iş yerlerinin acil durumlara yönelik eylem planının olması kanuni olarak da zorunludur. Acil durum eylem planı olmayan iş yerlerine cezai işlem uygulanmaktadır. İş yerlerindeki felaketlerde yaşanan can kayıplarının acil durum eylem planı olmayan iş yerlerinde yaşandığı gerçeği göz ardı edilmeden tüm iş yerleri acil durum eylem planını her an hazır bulundurmalıdır.